1 januari 2014

Välkommen 2014!

Okej!
Så du har bestämt dig för att 2014 blir året då Du ska ta itu med dina kost och träningsvanor? Var du en av dom som stod i natt och lovade högt och tydligt att så skulle det minsann bli? Har det hänt förut att du sagt så men ändå fallit tillbaka till gamla mönster och beteende? Vet du? I år, 2014, kan det faktiskt bli så att förändringen kommer att ske. Men det är bara EN person som kan påverka det och det är DU!
Om du vill börja att lägga om dina kostvanor så kan du fortsätta att läsa. För här kommer jag att försöka ge tips, ideer, inspiration och uppmuntran så just Du kan nå dina mål.
Jag förespråkar, som ni säkert vet, lågkolhydratskost/LCHF, och om Du är beredd att testa på detta så kommer Du förmodligen att märka en hel del förändringar med dig och din kropp.

1. Ditt sötsug kommer att försvinna
2. Ditt blodsocker kommer alltid hålla sig på en jämn nivå=mindre humörsvängningar
3. Du kommer känna dig fastare i kroppen eftersom kolhydrater binder vätska
4. Du kommer få en lugnare mage
5. Du kommer hålla dig mätt längre

LCHF är enkelt! Det du stoppar i dig ska inte innehålla mer än 5g kolhydrater/100g.
Ät kött, kyckling, korv (med hög kötthalt), ägg, fisk, grönsaker som växer ovanför jorden, mejerier i form av riktigt smör, grädde, creme fraiche, ost (inga light varianter). Undvik pasta, potatis, ris, bröd, frukt, socker, gluten.

MEN vill man ha en positiv effekt, vilken man nu än är ute efter, så kan man inte göra det halvdant. Då kan man inte räkna med några resultat. LCHF är en kost som kräver, i alla fall i början, att man gör det "all-in". Efter ett tag lär man känna sin kropp, vad den reagerar på (viktökning, söt triggande, trötthet osv) och då är det lättare att experimentera hur många kolhydrater man kan äta om dagen.
Hur lång tid det tar är svårt att säga men oftast går det snabbare för män än kvinnor att lära känna sin kropp och få effekt pga LCHF är en hormonell kost.

Vilka tips kan jag ge Dig?

1. Läs på! Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmän medicin har en bra hemsida. Likaså Annika Dahlkvist, läkare även hon och Anna Hallen, kostrådgivare.

2. Ge det tid! Förvänta dig inga mirakel över en natt. Gör en utvärdering efter två veckor. Vad känns bra/inte bra?

3. Skaffa livsmedelsverkets app. Där får du fram allt näringsinnehåll i all mat.

4. Om du tränar så kanske du inte ska träna så mycket eller intensivt de första veckorna. Träning gör dig ofta hungrig och då kan det vara svårt i början att hitta en bra balans i mat/träning.

5. Förbered så mycket som du kan hemma, i form av matlådor till jobb och bra snacks att ha hemma om hungern skulle sätta in.

6. Undvik nötter, mörk choklad och LCHF bakverk de första veckorna.

Är Du med? Okej, då kör vi!!!



Må gott!/J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar