15 september 2013

Fläskfile´ och sommar rodel!

Söndag och en hektisk helg börjar närma sig sitt slut. Det var kalas för tonåringen i fredags, jobb till kl 16 igår och efter det bar det av på kick off med jobbet. Nu är jag en av dom som har bestämt vad vi skulle hitta på  men för de andra var det hemligt.
13 personer tryckte in sig i tre bilar och sen åkte vi iväg. Det var vilda spekulationer vart vi skulle men efter ett tag stod det klart att vi skulle åka sommar rodel. Och för er som inte vet vad det är så kan man beskriva det som att man åker på en slags kälke som går på en bana. Man blir uppdragen med hjälp av en skidlift högt upp, sen går banan genom skogen med ganska hög fart, ca 40 km/h.
Eftersom det är tidtagning så var det en del som verkligen gick "all in" med resultat av blåmärken, skrubbsår och näst intill avåkningar.

Efter rodeln åkte vi iväg till två stugor som vi hade hyrt. Där lagade vi mat tillsammans och hade det fortsatt trevligt resten av kvällen :)

Till middag idag lagade vi något som vi inte ätit på länge. En rätt som är min svärmors paradrätt. Vi vet inte vad den heter men Daniel kallar den för "morsans special". Jag väljer nog att kalla den för fläskfile´ och bacon gratäng, helt enkelt. Det som är bra med denna maträtten är att man kan ha detta receptet som ett grundrecept och sen kan man lägga till fler ingredienser i gratängen om man vill det.

4 portioner

600-700 gram fläskfile´
2 paket bacon
3 dl grädde
1-2 dl riven ost
smör att steka i

Sätt ugnen på 200 grader. Klipp baconet och stek så det blir knaprigt. Putsa fläskfile´n och skär i ca 2 cm tjocka skivor och platta till dem litegrann. Stek köttbitarna ett par minuter på varje sida i smöret, salta och peppra. Lägg sen ner köttbitarna och baconet i en ugnsfast form, strö över den rivna osten och häll till sist över grädden. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 15 min.
Idag serverade jag detta med en sallad på blandsallad, tomat, gurka, röd paprika, soltorkad tomater och rostade pumpakärnor.
fläskfile´, bacon och ost.


fläskfile´, bacon, ost och grädde redo för ugnen.
 
färdig middag!


Som sagt, en jättegod rätt som fungerar bra som den är men kan lätt utvecklas med fler ingredienser om man vill det.

Må gott! / J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar