21 januari 2014

Köttfärslimpa LCHF med rättika och blomkålspuré och knaperstekt bacon!

Hej, hej!
Här var det värsta sjukstugan igår. Min förkylning nådde sin peak och yngste sonen klagade över huvudvärk, halsont, trötthet, träningsvärk och jag undrar om inte lilltån hade lite ont också ;)

Nåja, men ni som har barn vet att det där med att ligga och vila när man är sjuk begränsas oftast till nån halvtimme här och en kvart där. För det är alltid något som ska fixas, lyssnas på, hjälpas till med osv osv.
Oavsett så mår jag bättre idag så jag har kunnat jobba som vanligt.

Lite riktig husmanskost klarade jag av att fixa trots mina och sonens krämpor. Köttfärslimpa och en puré som jag gjorde på blomkål och rättika.



Köttfärslimpa
4 portioner

800 gram köttfärs
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl fibrex
1 ägg
Salt, svartpeppar, vitpeppar och vitlökspulver

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Blanda sen Fibrex med 1 dl vispgrädde och 1 dl vatten och låt stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda sen i köttfärsen och saltet, fortsätt sen med ägg och övriga kryddor. För att veta om smaken är bra finns det tyvärr bara ett sätt att få reda på det: smaka. Jag brukar smaka och sen spotta ut, hahaha. Men det är faktiskt enda sättet att ta reda på om det är bra kryddat.
Tänk på att smeten inte ska röras för mycket utan bara blandas. Tryck sen ner smeten i en brödform, sänk temperaturen till 175 grader och sätt in i mitten av ugnen i 45 minuter.



Rättika och blomkålsmos med knaperstekt bacon
4 portioner

20 cm rättika, skalad och skuren i 2 cm stora tärningar
300 gram blomkål
3 vitlöksklyftor
2 msk créme fraiche
Salt och vitpeppar
1 paket bacon

När rättikan är skalad och tärnad så salta den och låt ligga i ca 10 minuter en del av vattnet dras ur. Lägg sen ner blomkål, rättika och vitlöken som ska vara skalad i vatten som är lite saltat och låt koka i 20 minuter eller tills rättikan är mjuk. Under tiden klipper du bacon i små bitar och steker tills det är knaprigt. Lägg upp på papper så fettet rinner av. Häll av vattnet och låt allt ånga av i några minuter. Mixa sen till en slät puré, blanda i créme fraichen och smaka av med salt och peppar. Tänk på att inte ta för mycket salt eftersom baconet är salt i sig. Blanda till sist ner baconet i purén.





                     

 Lite sallad till det såklart och middagen är fulländad!



Må gott! / J



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar