12 januari 2014

Att komma igång med styrketräning! Del 1

Hallå därhemma! Har ni börjat komma in i vardagslunken? Börjat få styr på rutiner i kost och träning?
Som jag lovade i ett inlägg tidigare i veckan så skulle jag skriva lite mer om styrketräning.
Har man inte tränat styrketräning förut så är det inte så lätt att bara hoppa i träningskläderna, dra sig iväg till gymmet, punga upp med några tusenlappar till ett årskort och börja dra i maskinerna.
Så därför tänkte jag här att jag ska försöka hjälpa er som vill börja styrketräna att komma igång med lite tips och ideér.

Först: Varför ska man styrketräna?

1. Starkare kropp och skelett - Man klarar av vardagen lättare med en tränad kropp.
2. Undviker skador lättare - Kroppens uthållighet ökar vilket leder till att den blir starkare. Arbetsskador och olyckor beror ofta på trötthet men med en stark kropp kan man undvika det.
3. Ökad förbränning av kalorier - Kroppen förbränner fler kalorier vid träning då själva styrketräningen höjer kroppens förmåga att förbränna.
4. Ökad styrka och smidighet - säger sig själv. 
5. Bättre hållning - Musklerna hjälper till att hålla skelettet upprätt.
6. Ökat självförtroende - En stark, smidig, välformad kropp med bra hållning kommer ge dig en känsla av välbefinnande.


Var ska man börja?

Ja, om du inte redan har ett gymkort så går det precis lika bra att träna hemma. Många övningar kan man göra med sin egna kroppsvikt eller så använder man tyngre saker som finns i hemmet (om man nu inte har hantlar och gummiband liggandes hemma hos sig). I många städer har kommunen byggt upp gymliknande ställningar i närheten av motionsspår. Varför inte utnyttja dom?

Mitt första tips är att lära sig EN övning per muskelgrupp. När du lär in övningen så känn efter var det tar. Eftersträva att ALLTID ha kontakt med muskeln.
Det finns massvis med hemsidor på nätet där du kan lära dig olika övningar men jag rekommenderar www.styrketraningsovningar.se .

Ben (till att börja med kan man lära sig en övning där man involverar hela benet, typ knäböj eller utfall, för att senare dela upp benövningar för fram- resp baksida lår och rumpa)
Rygg
Bröst
Axlar
Framsida arm
Baksida arm
Mage

Gör sen dom här övningarna 3-4 gånger i veckan tillsammans. Varje övning ska göras 12-15 repetitioner i 3 set (omgångar).
Detta pass ska inte ta längre än 15-20 minuter, vilket betyder att du kommer lägga ner ca 2 timmar i veckan totalt på träningen.
För att kunna hålla ett pass så kort som 15-20 minuter så kräver det att man inte vilar så länge mellan seten och övningarna.

Följ detta i 2 veckor (6-8 träningstillfällen) och sen kan man säga att du har börjat få rutin på träningen :)


Detta blir mitt första kom- igång- med -styrketräningen inlägg och nästa kommer om ca 1 vecka :)






Lycka till med träningen!

Må gott! / J

2 kommentarer:

  1. Att smidighet skulle vara positivt korrelerat med styrketräning är de facto oriktigt. Det går inte nog att belysa vikten av stretching vid just styrketräning då styrketräning utan uttöjning leder till Osmidighet/stelhet.

    Annars ett väldigt bra "kom-igång-inlägg"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut rätt att om man inte stretchar så kommer man tvärtom bli och känna sig väldigt osmidig. Men styrketräning gör att du får en bättre kropps- och rörelseuppfattning vilket i sin tur kan göra att du känner dig smidig. Jag har styrketränat i nästan 20 år och har aldrig känt mig osmidig, förutom när jag haft träningsvärk förstås :))) Men helt rätt som du skriver att stretch är oerhört viktigt. Tack för du ville kommentera :) Kul!

      Radera