24 november 2013

Frysta grönsaker i wok och slut på helgen!

Efterlysning, efterlysning! Är det någon som har sett var helgen tog vägen? Här har den nämligen bara svischat förbi. Det kan i och för sig bero på att jag jobbade igår men ändå, liksom.

Nåja, det kommer en ny nästa vecka :)

Jag hoppar raskt över till ämnet grönsaker. Denna bloggen handlar bland annat om hur man får till vardagslivet när man äter lågkolhydratskost. Planering brukar vara det bästa verktyget till att få det att funka och ett sätt är att köpa på sig frysta grönsaker när man handlar. Wok grönsaker, sparris, haricots verts, blomkål, broccoli och örter som dill, persilja och basilika.
Det som inte många vet är att alla näringsämnen finns oftast kvar i grönsakerna även om dom har varit frysta eftersom dom frysts in ganska snart efter dom skördats. Oftast har du mer näringsämnen från frysta svenska grönsaker än t.ex färsk broccoli från Spanien, som kanske har färdats i flera dagar och då tappat en hel del näring. Dessutom är det bättre ur miljösynpunkt med svenska, frysta grönsaker än grönsaker som kanske både har fraktats med lastbil och båt runtom i världen.

Idag använde vi frysta grönsaker när vi hade kycklingwok till middag.

I denna rätten använder jag 1 msk potatismjöl, vilket motsvarar ca 5 gram kolhydrater på hela rätten, dvs drygt 1 gram kolhydrater per portion. Om man är känslig så kan man välja att inte använda potatismjöl men då blir rätten lite rinnigare i konsistensen.


4- 5 portioner

Ca 800 gram kycklingfile
1 påse Findus Wok grönsaker 500 gram
3 msk Kikkomans soja
1 tsk sambal oelek
1 msk potatismjöl
1 näve cashew nötter
Olja att steka i


Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp en wokpanna med olja i och woka kycklingen i omgångar på hög värme. När all kyckling är wokad så häll i all kyckling i wokpannan. Häll på grönsakerna och sojan. Låt gå så i några minuter. Häll sen på vatten så det precis täcker. Låt koka i ytterligare ett par minuter och smaka av om det behövs mer soja. När du tycker det har bra smak av sojan så rör du i en tsk med sambal oelek. Rör ut potatismjölet med lite vatten och rör i den puttrande grytan. Nu ska vätskan efter någon minut bli lite trögflytande.  Precis när grytan är klar så strör du över/i cashew nötterna.

Jag åt grytan som den var medan resten av familjen ville ha ris till.




 
 
 
Måndag imorgon och en massa roliga saker händer i veckan. Just nu är det full fart på jobb och till helgen åker hela familjen till Stockholm där vi hälsar på en fin, gammal vän:) Längtar!
 
 
Må gott!/J








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar