14 juli 2014

Tacopiroger lowcarb style!

Ja, om jag satt och svettades och påpekade om värmen i förra inlägget så kan jag konstatera att det är helt tvärtom idag. Gårdagen var en dag med regn, regn och regn och även om det inte regnar idag så känns det som om himlen inte hämtat sig. Tunga grå moln och jag funderar på om jag ska tända ett levande ljus eller om jag ska tända kökslampan. Så pass är det!

Nåja, om inte vädret kan liva upp er så kanske ett nytt recept kan?
Vad sägs om piroger med tacofyllning? Givetvis godkända för oss som äter lågkolhydratskost :)
Att det blev tacofyllning är för att jag hade kvar köttfärs från en tacomiddag och jag hatar att slänga mat. Inte för att jag är snål utanför att vi generellt sett slänger på tok för mycket mat. Jag kan bli allergisk på Instagrambilder där man har plockat ihop en stooooor buffétallrik och kommenterat att man troligtvis inte ens kommer orka äta hälften. Tur man inte jobbar som "mat tant" på skolan :)
Och ser man till många fina restauranger så försöker man att ta tillvara på så mycket man kan av råvaran för att minska matsoporna. Potatisskal blir till "chips" till soppor och jag har hört att blasten runt blomkålen är jättegod att ugnsrosta.

Nåväl, detta receptet räcker till 7-8 piroger men jag kan meddela att EN pirog är väldigt mättande.


50 gram smör
4 st ägg
100 gram kesella
1 dl kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg att pensla med

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga. Rör ner smör och kesella och blanda väl. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Gör en rulle av degen, strö lite pofiber på arbetsytan och kavla försiktigt ut degen. Skär ut 8 bitar av degen, lägg på ca 2 msk köttfärs och en skiva ost på ena halvan av varje bit. Vänd över deg över köttfärsen och tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Degen är väldigt skör så var försiktig. Lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. In i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, eller tills pirogerna har fått färg.


Sallad och en klick créme fraiche till pirogen gjorde lunchen komplett!


Nä, från den ena maten till den andra, det börjar bli dags att planera middag :)

Till dess,

Må gott! / J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar