Faktum är att rättikagratäng smakar nästan likadant som en potatisgratäng och så här gör jag den:
Till 4-6 portioner använder jag:
1 stor rättika
3 finskivade vitlöksklyftor
1 finskivad gul lök
4 dl vispgrädde
2 dl riven ost
2 msk creme fraiche
salt och peppar
Sätt ugnen på 220 grader och smöra en ugnsform. Skala och slanta rättikan och lägg ut slantarna på ett hushållspapper. Salta rättikan och låt ligga i ca 10 min. Rättika innehåller mycket vatten och på det här sättet "avvattnar" du den. Torka av rättikan efter 10 min och koka upp den med vitlöken i grädden i ca 10 min. Salt och peppra. Tillsätt sen löken och koka ytterligare 5-10 min. Under tiden gör du en "röra" med osten och creme fraichen. När rättikan kokat klart häller du upp allt i kastrullen i formen och brer ut ost smeten ovanpå. Peppra gärna lite extra. In i mitten i ugnen och efter ca 20 min är den klar!
Valfritt kött till detta och en fräsch sallad kanske? Själv hade jag en bit ryggbiff som jag ugnsstekte enligt konstens alla regler men som ändå inte blev som jag ville :( Jag skyller på dåligt kött. Men det är en annan historia!
Må gott! / J
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar